Thuisbatterij in China

Een thuisbatterij kopen in Nederland is duur. Een vuistregel zegt dat 1 kWh opslagruimte 750 euro kost. Een thuisbatterij van 10 kWh in Nederland kost ongeveer 7500 euro. Maar wat zou een thuisbatterij in China kosten?

Wat betalen de Chinezen?

In China worden thuisbatterijen steeds goedkoper, vooral door een soort prijsstrijd tussen bedrijven. Aan het begin van 2023 kostten batterijen voor thuisgebruik tussen de $110 en $124 voor elke kilowattuur die ze kunnen opslaan. Maar door de felle concurrentie kunnen deze prijzen snel dalen, misschien zelfs tot minder dan $56 in een halfjaar. Sommige mensen denken zelfs dat het nog goedkoper kan worden, rond de $36 per kilowattuur volgend jaar​.

Veel concurrentie

Dit gebeurt omdat er in China veel bedrijven zijn die batterijen maken. Ze proberen allemaal de beste en goedkoopste manier te vinden om batterijen te maken. Dit is goed nieuws voor iedereen, want het betekent dat thuisbatterijen, die we gebruiken om energie op te slaan, voor meer mensen betaalbaar kunnen worden.

Importeren

Deze goedkope batterijen kunnen waarschijnlijk niet zomaar besteld worden via het internet. Batterijen worden vaak als brandbare goederen beschouwd. Je laptop of powerbank mag je immers tijdens een vliegreis ook alleen in je handbagage meenemen. Het is natuurlijk ook de vraag hoe de kwaliteit is van een goedkope Chinese thuisaccu en de veiligheid. Een reparatie zal in China goedkoper zijn dan door een vakman in Nederland.

Desalniettemin Chinese elektrische auto’s komen ook steeds meer voor in Nederland. En de kwaliteit van die auto’s schijnt best goed te zijn. Zo goedkoop als in China zullen we het straks niet kunnen kopen maar hopelijk dalen de prijzen van de thuisbatterijen wel in een rap tempo.