Soorten stekkers laadpalen

laadpaal stekkers

Soorten stekkers laadpalen – Type 1

De Type 1 stekker, ook wel bekend als de Yazaki stekker, is een vijfpolige stekker die wordt gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s. Deze stekker was voornamelijk in gebruik in de Verenigde Staten en AziĆ«. De Type 1 stekker is verouderd en wordt minder vaak gebruikt vooral in Europa.

Type 2 stekker (Mennekes stekker)

De Type 2 stekker is de Europese standaard voor AC-laden (wisselstroom). Het is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Mennekes en wordt daarom soms ook de Mennekes stekker genoemd. Het ondersteunt zowel enkelfase- als driefasenladen, met een maximale laadcapaciteit van 43 kW (driefasen, 63A). De Type 2 stekker maakt gebruik van een communicatieprotocol genaamd IEC 61851-1 voor het regelen van het laadproces. De stekker is geschikt voor zowel thuis- als openbaar laden en wordt veel gebruikt in Europa.

CCS Combo stekker (Combined Charging System)

De CCS Combo stekker is een uitbreiding van de Type 2 stekker en voegt DC-snelladen (gelijkstroom) toe aan de bestaande AC-laadmogelijkheden. Er zijn twee varianten: CCS Combo 1 (gebruikt in Noord-Amerika) en CCS Combo 2 (gebruikt in Europa). Het ondersteunt zowel AC- als DC-laden. Bij AC-laden werkt het op dezelfde manier als de Type 2 stekker. Voor DC-snelladen kan het tot 350 kW leveren, afhankelijk van de specificaties van de laadinfrastructuur en het voertuig.

CCS Combo maakt gebruik van het ISO 15118-protocol voor geavanceerde communicatie tussen het voertuig en de laadinfrastructuur. Dit omvat ook plug-and-charge-functionaliteit, waarbij het voertuig automatisch wordt geĆÆdentificeerd en het laadproces begint zodra de stekker is aangesloten. Deze stekker wordt gebruikt voor zowel thuis- als openbaar laden en is geschikt voor snelladen langs snelwegen en andere openbare laadstations.

Tesla stekker

Tesla heeft historisch gezien hun eigen stekker gebruikt bij laadpalen, die bekend staat als de Tesla Type 2 stekker. Deze stekker is compatibel met Tesla Superchargers en Tesla Destination Chargers in Europa. Echter er zijn recente ontwikkelingen waarbij Tesla overweegt om over te stappen naar een meer gestandaardiseerde stekker voor hun laadpalen in Europa.

De meest gebruikte stekker in Europa voor elektrische voertuigen is de Type 2 (Mennekes) stekker. De CCS Combo 2 stekker (Combined Charging System) is sterk in opkomst. Dit systeem is ontwikkeld door een consortium van Europese autofabrikanten en wordt steeds meer de standaard voor laadinfrastructuur in Europa.

In 2021 begon Tesla met het aanbieden van CCS Combo 2-adapters voor hun Model S en Model X voertuigen, en Model 3 en Model Y werden al uitgerust met de CCS Combo 2-stekker. Dit was een teken dat Tesla langzaam de overstap maakte naar de algemeen geaccepteerde Europese standaard.

CHAdeMO stekker

De CHAdeMO-stekker (CHArge de MOve) is een snellaad optie die voornamelijk gebruikt wordt door Japanse automerken zoals Nissan, Mitsubishi en Toyota. Met de groeiende populariteit van de CCS Combo-stekker, die wordt gesteund door een breder scala aan autofabrikanten, zal de populariteit van de CHAdeMO-stekker afnemen. In Europa heeft de EU de CCS Combo-stekker al als de standaard snellaad optie voor elektrische voertuigen gekozen. Dit zet druk op de Japanse autofabrikanten om over te stappen op de CCS Combo-stekker of om een adapter te ontwikkelen die compatibiliteit tussen de twee stekkers mogelijk maakt.

Smart Auto

Fase-1, fase-2 of fase-3 laadpaal
Laadpaal kopen voor thuis
Dynamic Load Balancing
Zonneauto
Soorten stekkers laadpalen