Dynamic Load Balancing
Dynamic Load Balancing
De groeiende populariteit van elektrische auto’s heeft geleid tot een toenemende behoefte aan laadinfrastructuur, zowel openbaar als privé. Een van de technologieën die deze infrastructuur efficiënter en veiliger maakt, is Dynamic Load Balancing.
Dynamic Load Balancing (DLB) is een technologie die wordt toegepast bij laadpalen om de beschikbare stroomcapaciteit op een slimme en efficiënte manier te verdelen. Het systeem monitort continu de stroomvraag van het elektrische voertuig, huishoudelijke apparaten en het energienet. Het past de stroomtoevoer naar je elektrische auto aan om overbelasting en stroomuitval te voorkomen.
Hoe werkt DLB samen met je huishouden?
Wanneer je een elektrische auto thuis oplaadt kan de stroomvraag aanzienlijk zijn. Een 3 fase laadpaal werkt op krachtstroom. Samen met de energie die door huishoudelijke apparaten wordt verbruikt kan dit leiden tot een overbelasting van het energienet en uiteindelijk tot stroomuitval. Om dit te voorkomen gebruikt het Dynamic Load Balancing-systeem geavanceerde algoritmes om de beschikbare stroomcapaciteit optimaal te verdelen tussen de auto en de huishoudelijke apparaten.
Stroom tijdelijk aanpassen
DLB houdt rekening met de totale stroomvraag, huidige belasting van het energienet en de prioriteit van bepaalde apparaten. Hierdoor kan het systeem de stroomtoevoer naar het voertuig tijdelijk verminderen als er bijvoorbeeld een piek in het energieverbruik is. Zodra het energieverbruik weer afneemt zal het systeem de stroomtoevoer naar de auto weer verhogen.
Hoewel Dynamic Load Balancing voornamelijk bekend is in laadpalen zijn er ook andere toepassingen binnen het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat die het energieverbruik van een verwarmingssysteem reguleert op basis van het totale energieverbruik in het huis. Wasmachines of vaatwassers met DLB-technologie kunnen hun energieverbruik aanpassen aan de beschikbare stroomcapaciteit en het energieverbruik van andere apparaten in huis. Ook kan DLB geïntegreerd worden in systemen die gebruikmaken van zonne-energie of een thuisbatterij. De opgewekte of opgeslagen energie wordt zo optimaal verdeeld over de verschillende apparaten in het huis. – Slimme verlichtingSmart Home
– Zelfvoorzienend huis
– Soorten thuisbatterijen