Zelfvoorzienend huis
Wil je zelfvoorzienend worden in Nederland? Geen zorgen, het is mogelijk! Met een mix van groene energie, duurzame verwarming en een eigen voedselvoorziening kun je aardig ver komen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen.
Zonnepanelen
De eerste stap naar een zelfvoorzienend leven is het opwekken van je eigen energie. Zonnepanelen zijn hier perfect voor. Ze zijn makkelijk te installeren op je dak en wekken energie op zodra de zon schijnt. Zorg wel voor een goede oriƫntatie, zodat je maximaal rendement haalt uit je panelen. Gemakkelijk om te plaatsen zijn stekkerklare zonnepanelen.
Thuisbatterij
Je opgewekte energie opslaan is essentieel. Een thuisbatterij, zoals de Tesla Powerwall, helpt je om overtollige energie op te slaan. Zo heb je altijd stroom, zelfs als de zon niet schijnt. Koppel je thuisbatterij aan je zonnepanelen en je bent al een flink stuk op weg naar een zelfvoorzienend bestaan. Natuurlijk, er zijn grenzen. Zonnepanelen geven in de winter veel minder energie dan in de zomer. Bij klein verbruik is dit geen onoverkomelijk probleem. Maar met een warmtepomp in huis en een eigen laadpaal dan zijn de zonnepanelen in de winter niet toereikend om volledig zelfvoorzienend te zijn.
Houtkachel
Voor de verwarming van je huis kun je kiezen voor een houtkachel. Het zorgt voor een aangename warmte en je kunt het hout zelf verzamelen of duurzaam inkopen. Let wel op de luchtkwaliteit en kies voor een kachel met een goede verbranding en een lage uitstoot.
Warmtepomp
Een andere optie voor duurzame verwarming is de warmtepomp. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dit om in bruikbare energie voor je woning. Het is een efficiƫnte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Een warmtepomp vraagt wel veel stroom. Om zelfvoorzienend te zijn met gebruik van een warmtepomp zal je veel zonnepanelen nodig hebben.
Regenwateropvang
Om zelfvoorzienend te zijn met water, is het slim om regenwater op te vangen. Je kunt dit water gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van kleding of het besproeien van je tuin. Met een opvangsysteem en een filter ben je al een eind op weg.
Moestuin
Voor je eigen voedselvoorziening is een moestuin een uitstekende optie. Verbouw je eigen groenten, fruit en kruiden en geniet van verse, biologische producten. Je kunt je moestuin in de volle grond aanleggen, maar ook in bakken of potten op een balkon of dakterras.
Kippen houden
Overweeg om kippen te houden voor je eigen eieren. Ze zijn makkelijk te verzorgen en scharrelen graag in je tuin. Daarnaast zijn kippen nuttig voor het verwerken van keukenafval en het bestrijden van ongedierte.
Diepvries
Om je zelfgekweekte groenten en fruit langer te bewaren, is een diepvries onmisbaar. Vries je oogst in porties in, zodat je ook in de wintermaanden kunt genieten van je zelfgekweekte producten.
Compost
Tot slot is het verstandig om zelf compost te maken. Dit kan je vrij eenvoudig zelf doen, het vergt alleen wat tijd.