Zonnepanelen

zonnepanelen op dak

Populaire Zonnepanelen

Wat zijn de meest verkochte zonnepanelen in Nederland, de top 10 of beste panelen? De Consumentenbond heeft in 2015 onderzoek gedaan naar de beste zonnepanelen maar een nieuw onderzoek is erg duur en tijdrovend. Er zijn inmiddels duizenden soorten PV’s. Onderstaand overzicht geeft meer informatie over een aantal populaire merken die ook wel A-merken of Tier 1 worden genoemd.

SunPower

SunPower is een groot Amerikaans bedrijf en bekend om hun hoge efficiëntie en duurzaamheid. Ze bieden een breed scala aan zonnepanelen, waaronder de SunPower Maxeon-reeks. Ze zijn partner van het Zweedse concern IKEA.

Meyer Burger

Meyer Burger is een bedrijf uit Zwitserland, hun premium zonnepanelen worden in Duitsland gemaakt. De onderdelen worden zoveel als mogelijk uit Europa betrokken.

Jinko Solar

Jinko Solar is een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen. Het hoofdkantoor staat in Shanghai, China. Jinko is een goede keus als je geen groot budget hebt maar wel kwaliteit wilt hebben.

Canadian Solar

Canadian Solar Inc. werd opgericht in 2001 door Dr. Shawn Qu en is een wereldwijd erkend bedrijf dat zich richt op zonne-energie. Het hoofdkantoor bevindt zich in Canada en het heeft vestigingen in 24 landen.

SolarEdge

SolarEdge komt uit Israël en is een populair merk. Hun zonnepanelen zijn uniek omdat ze gebruik maken van power optimizers die de efficiëntie van elk afzonderlijk paneel maximaliseren.

LONGi Solar

Het bedrijf werd opgericht in 2000 en het hoofdkantoor staat in Xi’an, China. Het is uitgegroeid tot een van de meest prominente spelers in de wereldwijde zonne-industrie. LONGi Solar heeft productiefaciliteiten over de hele wereld.

SolarWatt

SolarWatt is een Duits bedrijf en er werken 600 medewerkers. De fabriek staat in Dresden met kantoren in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. SolarWatt is Europees marktleider in glas-glas zonnepanelen. Ze geven 30 jaar all-in garantie op glas-in-glas panelen en een gratis allrisk verzekering. Een goedkoper alternatief zijn glas-folie zonnepanelen die je bij veel andere fabrikanten kan kopen.

Panasonic

Panasonic is een van de oudste fabrikanten van zonnepanelen en staat bekend om hun betrouwbaarheid. Hun HIT-serie is bijzonder populair.

Q CELLS

Q CELLS is een Duits merk dat bekend staat om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Q.PEAK DUO reeks is een van de meest gekochte zonnepanelen in Nederland.

LG

LG (Life’s Good) is sinds februari 2022 gestopt met het maken van zonnepanelen. De LG NeON 2 en LG NeON R waren de meest verkochte modellen. LG verkoopt nog wel thuisbatterijen.

Hoeveel zonnepanelen nodig?

De sterkte van een set zonnepanelen, ook wel het vermogen genoemd, wordt gemeten in Wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel energie het zonnepaneel kan produceren onder ideale omstandigheden. De gemiddelde sterkte van een set zonnepanelen varieert sterk, afhankelijk van het merk en model, maar ligt meestal tussen de 250 en 400 Wp per paneel.

Een gemiddelde set voor een huishouden in Nederland, dat ongeveer 3500 kWh per jaar verbruikt, zou bestaan uit ongeveer 12 tot 16 panelen. Met zonnepanelen van 300 Wp zou dit neerkomen op een totaal vermogen van ongeveer 3600 tot 4800 Wp.

Stekkerklare zonnepanelen

Stekkerklare zonnepanelen ook wel bekend als plug-and-play zonnepanelen, zijn zonnepaneelsystemen die ontworpen zijn voor eenvoudige installatie.

Het basisprincipe van een stekkerklaar zonnepaneel is dat het direct in een bestaand stopcontact kan worden gestoken om elektriciteit te leveren. Een doorsnee set bevat het paneel zelf, een omvormer om de door het paneel geproduceerde gelijkstroom om te zetten in wisselstroom die compatibel is met huishoudelijke apparaten en soms een systeem voor energiebeheer of opslag.

Smart Home

Zelfvoorzienend huis
Moestuin maken
Zelf compost maken
Warmtepomp
Slimme verlichting
LSC Smart Connect
Philips Hue
Mini camera of IP camera
Ezviz mini camera review