Slimme verlichting

Slimme verlichting

Slimme verlichting is een geavanceerd systeem van verlichtingsoplossingen die op afstand kunnen worden bediend en geautomatiseerd via een smartphone, tablet of slimme assistent zoals Google Home of Amazon Echo. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om de kleur, helderheid en het tijdschema van hun verlichting aan te passen, wat kan bijdragen aan energiebesparing, comfort en sfeer.

Mogelijkheden van slimme verlichting

– Op afstand bedienbare verlichting: Aan- of uitschakelen en dimmen van verlichting via een app of spraakopdracht.
– Kleurverandering: Sommige slimme lampen kunnen van kleur veranderen, waardoor je de sfeer in een ruimte kunt aanpassen.
– Schemerschakelaars: Verlichting die automatisch aan- en uitgaat op basis van zonsopkomst en -ondergang of ingestelde tijdschema’s.
– Bewegingssensoren: Verlichting die automatisch inschakelt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
– Integratie met andere slimme apparaten: Verbinding maken met andere slimme apparaten in huis om geautomatiseerde routines en scenario’s te creĆ«ren.

Prijsindicaties

Goedkopere opties zijn slimme stekkers en eenvoudige slimme lampen die via wifi kunnen worden bediend. Ze bieden basisfuncties zoals aan- en uitschakelen. Duurdere verlichting kan extra functies bieden zoals kleurverandering, integratie met andere slimme apparaten en geavanceerde automatiseringsmogelijkheden.

Wat heb je nodig?

– Slimme stekker: Deze werkt via wifi en een app
– Een hub, bridge of controller: Sommige slimme verlichtingssystemen vereisen een centrale hub om de lampen met het internet te verbinden, zoals de Philips Hue Bridge. Anderen werken rechtstreeks via wifi.
– Een smartphone, tablet of slimme assistent: Hiermee kan je de verlichting bedienen en instellen.

Bestaande lampen gebruiken – slimme stekker

Slimme stekkers passen in een stopcontact en hiermee kan je gewone lampen en andere elektronische apparaten op afstand kan bedienen. Dit is een eenvoudige en goedkopere optie om je bestaande lampen te upgraden naar een slim verlichtingssysteem zonder de noodzaak om slimme lampen aan te schaffen. Een slimme stekker biedt meestal alleen basisfuncties zoals aan- en uitschakelen. Voor geavanceerdere functies, zoals dimmen of het veranderen van kleuren, heb je een slimme lamp nodig.

Smart gadgets

Mini camera of IP camera kopen