Philips Hue verlichting
Philips Hue-verlichting
Philips Hue-verlichting is een slim verlichtingssysteem die je in staat stelt om de kleur, helderheid en timing van de lampen aan te passen met behulp van uw smartphone of spraak gestuurde apparaten.
Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, is een wereldleider in verlichtingsproducten. Het bedrijf werd in 2016 afgesplitst van het moederbedrijf Royal Philips en kreeg in 2018 de nieuwe naam Signify. Hoewel Signify een zelfstandig bedrijf is blijft het nauw samenwerken met Royal Philips. Het gebruikt de merknaam “Philips” voor veel van zijn producten, zoals Philips Hue.
Hoe werkt Philips Hue?
Philips Hue maakt gebruik van LED-lampen die draadloos verbinding maken met een hub, genaamd de Hue Bridge. Deze maakt op zijn beurt verbinding met je thuisnetwerk. Hierdoor kan je de verlichting bedienen met een app op je smartphone of tablet of door middel van spraakopdrachten via slimme apparaten zoals Amazon Echo, Google Home of Apple HomePod.
Wat heb je nodig om te starten?
Om te beginnen met Philips Hue, heb je de volgende componenten nodig:
– Hue-lampen: Deze zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten, zoals standaardlampen (E27, E14, GU10, enz.), LED-strips, tafellampen en spots. Ze zijn verkrijgbaar in wit, wit en kleur en sfeer.
– Hue Bridge: Dit is het hart van uw Philips Hue-systeem. Het verbindt de lampen met je thuisnetwerk en maakt bediening op afstand mogelijk. De Bridge is een klein vierkant kastje van 9cm x 9cm en 3cm diep. Je steekt het in het stopcontact en verbindt het met een ethernetkabel naar je (internet)router. Via de app stel je de Bridge in en daarna kan je lampen toevoegen.
Hue Bridge gebruikt Zigbee (en internet)
Wifi is een draadloze netwerktechnologie die apparaten in uw huis met het internet verbindt. Hue Bridge is specifiek ontworpen om je Philips Hue verlichtingssysteem te beheren en te bedienen. De Hue Bridge maakt gebruik van Zigbee, een ander draadloos communicatieprotocol, om te communiceren met de Hue lampen. Hierdoor kan de Hue Bridge efficiënter en met minder vertraging met de lampen communiceren dan wanneer ze rechtstreeks via wifi zouden zijn verbonden. Koop je geen Hue Bridge dan kan je de lampen bedienen met Bluetooth wifi.
– Slimme stekker: dit is de goedkoopste oplossing als je slimme verlichting van Philips wilt. De slimme stekker stop je in het stopcontact en je kan je bestaande lampen blijven gebruiken. Het is alleen mogelijk om de verlichting aan- en uit te zetten. Je kan de lampen niet dimmen of harder zetten. Andere apparaten werken mogelijkerwijs niet (goed) met de Hue slimme stekker want deze is speciaal ontwikkeld voor lampen. Slimme Philips Hue lampen hebben wel meer mogelijkheden.
– Hue-app: Je hebt de Philips Hue-app nodig op uw smartphone of tablet om de lampen in te stellen en te bedienen. De app is gratis beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten.
Philips Hue met bestaande lampen?
Philips Hue-lampen hebben dezelfde fittingen als conventionele lampen en kunnen dus eenvoudig worden geïnstalleerd in uw bestaande armaturen mits ze compatibel zijn met het vermogen en de grootte van de Hue-lampen. Zorg ervoor dat je de juiste Hue-lampen kiest op basis van de fittingen in uw huis.
Kan Philips Hue buiten worden gebruikt?
Ja, er is een reeks Philips Hue Outdoor-producten die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik. Deze omvatten buitenlampen, spots, padverlichting en meer. Zorg ervoor dat je de outdoor-versie van Hue-lampen koopt aangezien deze bestand zijn tegen het weer buiten.
Integratie met andere slimme apparaten
Philips Hue kan worden geïntegreerd met andere slimme apparaten en platforms. Denk hierbij aan:
– Spraakassistenten: Hue werkt met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri zodat je spraakopdrachten kunt gebruiken om je verlichting te bedienen.
– Smart home-platforms: Philips Hue is compatibel met de belangrijkste smart home-platforms zoals Apple HomeKit, Google Home, Amazon Echo, Samsung SmartThings, IFTTT en meer.
Voordelen & nadelen
Het slimme verlichtingssysteem van Philips werkt naadloos samen met veel populaire slimme apparaten, zoals Amazon Echo, Google Home en Apple HomeKit. Gebruikers kunnen eenvoudig hun verlichting bedienen met spraakopdrachten of met de app. De kleur, helderheid en scènes van de verlichting is makkelijk aan te passen, wat kan helpen bij het creëren van de gewenste sfeer in een ruimte. Energiebesparing, automatisering, betrouwbaarheid en eenvoudige installatie zijn andere voordelen.
Belangrijkste nadeel zijn de kosten. Het systeem van Philips is aanzienlijk duurder dan goedkope systemen zoals LSC Smart Connect van Action. Heb je veel lampen in huis die je wilt aansluiten dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.
Privacy Philips Hue
Philips Hue is een product van Signify, een bedrijf dat gespecialiseerd is in slimme verlichting. De klantgegevens die door Philips Hue-producten worden verzameld, worden opgeslagen op beveiligde servers. Deze servers kunnen zich in eigen datacenters van Philips/Signify bevinden of in de cloud bij externe providers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud Platform (GCP).
Smart Home
– Zelfvoorzienend huis
– Fase-1, fase-2 of fase-3 laadpaal
– Mini camera of IP camera