Energiecontract afsluiten

We kunnen vanaf 1 juni 2023 weer kiezen uit meerderjarige energiecontracten. Veel Nederlanders kijken hier naar uit want vastigheid is belangrijk. Let wel op dat de opzegvergoedingen hoger kunnen uitvallen. De eerste leveranciers hebben zich al gemeld met eenjarige contracten. De verwachting is dat na 1 juni er weer voldoende keus is om uit te kiezen en dat veel Nederlanders een nieuw energiecontract afsluiten.

Energiecontract afsluiten voor 1 juni?

Wat is handig? Om voor 1 juni nog even snel een contract af te sluiten dat een lage opzegboete heeft? Of afwachten tot de zomer in de hoop dat de energieprijzen nog verder zakken? De actuele gasprijs was in mei nog geen dertig euro. Als daar de belastingen bij opgeteld worden dan zit je rond 1 euro per m3 gas. De vraag is natuurlijk, wanneer komen die lage tarieven, of gaat de energieprijs na de zomer weer aantrekken?

Variabel of vast contract?

Beide contracten hebben hun voor- en nadelen. Als je een vast energiecontract afsluit dan weet je van tevoren waar je aan toe bent. Geen verrassingen waarbij de prijs 100% of meer kan stijgen. Met een variabel contract zit je nergens aan vast. Zakken de prijzen dan profiteer jij mee van de daling. Normaal gesproken zouden de huidige energietarieven nog verder moeten zakken de komende maanden aangezien de gasprijs in mei 2023 nog geen 30 euro bedroeg. Inclusief belastingen zou dat ongeveer 1 euro betekenen. Het huidige prijsplafond ligt op 1,45 euro. Aan de andere kant kunnen calamiteiten ervoor zorgen dat de energieprijs snel kan gaan stijgen.

Dynamisch energiecontract

Je zal er misschien vast wel eens over gelezen hebben: het dynamisch energiecontract. Deze contractvorm wint steeds meer aan populariteit. Het grote verschil met traditionele energiecontracten is dat de prijs in een dynamisch contract direct gekoppeld is aan de actuele marktprijzen.

Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor gas en elektriciteit kan variƫren per uur, dag of week, afhankelijk van de specifieke voorwaarden van het contract. Een dynamisch energiecontract biedt dus een hoge mate van flexibiliteit en kan financieel zeer voordelig zijn zeker als je veel stroom verbruikt. Een slimme laadpaal thuis laadt energie op wanneer de stroom het goedkoopst is. Echter, het houdt ook een zekere mate van risico in. Als de energieprijzen hard stijgen dan merk je dat direct in de portemonnee.

Opzegvergoeding oud systeem

In het oude systeem zijn ook opzegvergoedingen maar die liggen meestal lager als straks na 1 juni 2023. De oude boetes zijn maximaal 125 euro voor gas en 125 euro voor stroom als je energiecontract nog langer doorloopt dan 2,5 jaar. In totaal dus 2 x 125 euro = 250 euro. Was je contract korter dan 1,5 jaar dan kreeg je maximaal 2 x 50 euro boete. Maar dat gaat nu veranderen.

Opzegvergoeding nieuw systeem

In het nieuwe stelsel wordt gekeken naar het aantal maanden dat het opgezegde energiecontract zou doorlopen. Vervolgens kijkt de energieleverancier naar het verschil tussen de actuele prijs en de prijs in je contract. Is dat verschil hoog, dan zal ook je opzegvergoeding hoger zijn.