Laadpaal kopen voor thuis
Laadpaal kopen voor thuis
Het is mogelijk om een laadpaal voor thuis te kopen maar de installatie ervan kan gecompliceerd zijn. Als je geen ervaring hebt met elektrische installaties dan is het aanbevolen om de installatie uit te besteden aan een gekwalificeerde installateur.
Vergunning
Wat betreft vergunningen, in veel gevallen is er geen vergunning nodig om een laadpaal thuis te installeren. Echter, afhankelijk van uw lokale regelgeving, kan het zijn dat je toestemming moet vragen aan de gemeente of netbeheerder. Dit is vooral het geval als je in een beschermd stadsgezicht woont of als er wijzigingen aan het elektriciteitsnet nodig zijn. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je gemeente of netbeheerder om te controleren of er specifieke vereisten zijn.
Welk model laadpaal
– Laadvermogen: Laadpalen zijn er in verschillende laadvermogens, variĆ«rend van 3,7 kW tot 22 kW. Het laadvermogen dat je kiest, hangt af van de elektrische capaciteit van uw huis en de laadsnelheid die je nodig heeft. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de auto kan opladen.
– Type stekker: Er zijn verschillende soorten stekkers beschikbaar, zoals Type 1, Type 2, CHAdeMo, CCS Combo en Tesla stekker. De keuze van de stekker hangt af van de compatibiliteit met je elektrische auto. Type 2 is de standaard in Europa en wordt door de meeste elektrische auto’s ondersteund. Type 1 is verouderd en wordt weinig gebruikt. CHAdeMo is een stekker voor snelladers. CCS Combo (Combined Charging System) is in opkomst, het is een combinatie stekker van Type 2 + DC snelladen.
– Slimme functies: Sommige laadpalen hebben slimme functies, zoals het plannen van laadsessies, het bijhouden van laadgegevens of het koppelen met zonnepanelen om groene energie te gebruiken. Dynamic Load Balancing houdt je totale stroomverbruik thuis in de gaten en gaat je elektrische auto pas opladen wanneer de prijzen het meest gunstig zijn.
– Prijs: De prijs van een laadpaal varieert op basis van de specificaties en extra functies. Een goedkope laadpaal kost tussen de 400 en 1000 euro. Daar komen de installatiekosten dan nog bij (vanaf 420 euro). Thuis opladen is doorgaans voordeliger. Bij een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig.