Warmtepomp
Warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving (zoals de buitenlucht, bodem of grondwater) haalt en deze warmte gebruikt om een gebouw te verwarmen. Het werkt op elektriciteit en is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals CV-ketels, die op gas werken.
Werking
De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een proces dat warmtetransport genoemd wordt. Het apparaat bestaat uit een gesloten circuit met een koelmiddel, dat warmte kan opnemen en afgeven. Het koelmiddel circuleert door het toestel en neemt warmte op uit de omgeving. Vervolgens geeft die de warmte af aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Het koelmiddel verdampt en condenseert tijdens dit proces, waardoor de temperatuur stijgt en de warmte wordt overgedragen.
Verschil met CV
Het belangrijkste verschil tussen een warmtepomp en een CV-verwarming is de energiebron. Een CV-ketel verbrandt gas om warmte te produceren, terwijl een warmtepomp warmte uit de omgeving haalt. Hierdoor zijn warmtepompen milieuvriendelijker en energiezuiniger dan CV-ketels.
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een CV-ketel. In dit systeem werkt de warmtepomp als hoofdverwarming en wordt de CV-ketel alleen ingeschakeld bij piekbelasting of als de buitentemperatuur erg laag is. Dit zorgt voor een hogere energie-efficiƫntie en lagere CO2-uitstoot.
Besparing
De besparingen ten opzichte van gas variƫren afhankelijk van de specifieke situatie en het type warmtepomp. Over het algemeen zijn de energiekosten van gas 60% lager als je een hybride warmtepomp gebruikt. Bovendien kan het gebruik de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen en bijdragen aan een beter milieu
Subsidie
De overheid geeft subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Hoe hoog deze subsidie is hangt af van het soort apparaat en het vermogen. Het subsidiebedrag ligt rond de 2000 euro voor een hybride pompsysteem. Er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden. Zo moet het een nieuw apparaat zijn en geen tweedehands. De installatie mag je niet zelf doen maar moet gedaan worden door een installatiebedrijf. De subsidieaanvraag kan je pas achteraf indienen, na de installatie.
Nadelen
Een warmtepomp kopen is een vrij forse uitgave. Je krijgt subsidie voor het toestel maar deze is pas achteraf aan te vragen. Een hybride apparaat wordt het meest verkocht en bespaart 60% op je gasrekening. Een gedeelte van je verwarming in huis zal van de CV komen. Het toestel dat buiten hangt aan de muur kan soms wat geluid produceren waardoor buren er last van kunnen krijgen. Het toestel buiten wordt daarom ook vaak op een schuur in de tuin geplaatst. De onderhoudskosten van de pomp kunnen hoger zijn als van een gewone CV verwarming.