Krachtstroom

Krachtstroom

Een 3 fase laadpaal werkt op krachtstroom. Hierbij worden drie afzonderlijke elektrische fasen worden gebruikt. Deze fasen zijn 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven in de tijd. Dit zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van de stroom en een hoger vermogen. Krachtstroom in Nederland heeft doorgaans een spanning van 400 volt tussen de fasen (230 volt tussen elke fase en de nulleider). In veel nieuwbouw woningen wordt een 3 fase aansluiting opgeleverd. Bestaande woningen hebben doorgaans een 1 fase aansluiting.

Gewone stroom
Gewone stroom heeft slechts één fase en is de meest voorkomende vorm van stroomvoorziening in woningen. Fase 1 wordt gebruikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Het vermogen van 1 fase stroom is lager dan dat van 3 fase stroom. Hierdoor is het minder geschikt is voor toepassingen die veel energie vereisen, zoals het opladen van elektrische voertuigen met een hoog vermogen.

Stappenplan 3 fase laadpaal thuis

Om een fase 3 laadpaal te kunnen gebruiken, moet er een aanpassing worden gedaan in de meterkast. Hierbij zijn de volgende stappen nodig:

– Controleer of uw huidige meterkast geschikt is voor krachtstroom. Dit betekent dat de meterkast minimaal een 3 fase aansluiting moet hebben (3x25A, 3x35A of 3x50A).

– Indien nodig, vraag je netbeheerder om de aansluiting te upgraden naar een 3 fase aansluiting. Dit kan gepaard gaan met kosten voor zowel de aanpassing als mogelijk hogere vastrecht- of abonnementskosten.

– Laat een erkende installateur de benodigde aanpassingen in de meterkast uitvoeren. Dit omvat het plaatsen van een aparte groep met een aardlekschakelaar en mogelijk het verzwaren van de hoofdzekeringen.

– De installateur plaatst de fase 3 laadpaal en sluit deze aan op de aangepaste meterkast.

Het is belangrijk om te weten dat het installeren van een fase 3 laadpaal bij uw woning mogelijk ook invloed heeft op de hoofdaansluiting en de maximale stroomsterkte. Raadpleeg altijd een erkende installateur om te bepalen of je meterkast geschikt is voor een 3 fase laadpaal en om de juiste aanpassingen te laten uitvoeren.

Netbeheerder toestemming geven

Het is noodzakelijk om contact op te nemen met je netbeheerder als je je aansluiting wilt upgraden naar een 3-fase aansluiting. De reden hiervoor is dat de netbeheerder verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet en de aansluitingen daarop. Zij moeten ervoor zorgen dat het net veilig en betrouwbaar blijft. Nieuwbouwhuizen hebben vaak al een 3 fase stroomaansluiting.

Een installateur kan weliswaar aanpassingen maken in de meterkast maar kan niet zomaar de aansluiting upgraden naar een 3-fase aansluiting zonder toestemming van de netbeheerder. Dit komt doordat de aanpassing van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting gevolgen kan hebben voor het elektriciteitsnet. De netbeheerder moet hier dus van op de hoogte zijn en toestemming geven.

Als je een 3-fase aansluiting nodig hebt, bijvoorbeeld voor het snel laden van een elektrische auto, warmtepomp of een groot aantal zonnepanelen, neem dan contact op met je netbeheerder om de aanvraag in te dienen. Zij zullen je informeren over de kosten en het proces. Wanneer je toestemming hebt en de aansluiting is aangepast, kan de installateur de benodigde aanpassingen in de meterkast uitvoeren.

Smart Auto

Fase-1, fase-2 of fase-3 laadpaal
Dynamic Load Balancing
Laadpaal kopen voor thuis
Soorten stekkers laadpalen