Enphase

zonne-energie op dak
Enphase werd opgericht in 2006 en is gevestigd in Fremont, Californië. Het bedrijf is een prominente speler in de sector van duurzame energie. Het heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van oplossingen voor zonne-energie, energieopslag en energiemanagement.

Enphase thuisbatterij

Het Enphase alles-in-één AC-opslagsysteem wordt verkocht in Nederland. De IQ Battery 3T heeft een opslagcapaciteit van 3,5 kWh en kost ongeveer 3200 euro (in mei 2023). De afmetingen zijn 43 cm x 78 cm x 19 cm en het gewicht is 49 kg. Er is ook een opslagsysteem beschikbaar met een capaciteit van 10kWh. Dit systeem meet 128 cm x 78 cm x 19 cm en het gewicht is 144 kg. De garantieperiode is 15 jaar. De prijs van de Enphase Encharge 10T (10,5 kWh) is vanaf 9000 euro. De plaatsingskosten komen daar nog bij.

Als back-up of bij piekmomenten
Hen modulaire ontwerp maakt het mogelijk om de capaciteit in de loop van de tijd uit te breiden. Ze kunnen dienen als back-up stroombron tijdens stroomstoringen. Bovendien kunnen ze worden geprogrammeerd om de opgeslagen energie te gebruiken tijdens piekuren wanneer elektriciteit duurder is.

Zonne-energie

Het meest bekende product van Enphase zijn hun micro-omvormers. Dit zijn compacte apparaten die de gelijkstroom (DC) van zonnepanelen omzetten in wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in huizen en op het elektriciteitsnet. Micro-omvormers zijn een alternatief voor traditionele string-omvormers en hebben het voordeel dat ze elk zonnepaneel afzonderlijk regelen, wat leidt tot hogere efficiëntie en betere prestaties, zelfs bij gedeeltelijke schaduw.

Energieopslag

Enphase biedt tevens energieopslagsystemen aan, bekend als de Encharge thuisbatterijen. Deze systemen slaan overtollige energie op die door zonnepanelen wordt geproduceerd en stellen huiseigenaren in staat om deze energie te gebruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals ’s nachts of tijdens stroomstoringen. Met deze thuisbatterijen kunnen gebruikers hun energieonafhankelijkheid vergroten en beter gebruikmaken van hun zonne-energiesystemen.

Energiemanagement

Een ander product zijn software- en monitoringplatforms, zoals het Enlighten-platform, waarmee gebruikers hun energieproductie en -verbruik kunnen volgen en beheren. Deze tools helpen huiseigenaren om hun energieverbruik te optimaliseren en de prestaties van hun zonne-energiesystemen te maximaliseren.

Thuisbatterij

Thuisbatterij merken
Zelfvoorzienend huis