Mega batterij

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energieopslag zijn de megabatterijen die gespecialiseerde bedrijven aanleggen om energie op te slaan. Nu er steeds meer zonne- en windenergie wordt opgewekt moet deze stroom straks ergens opgeslagen worden. Een voorbeeld hiervan is Giga Storage die een mega batterij wilt gaan aanleggen in Delfzijl.

Giga Storage

Het bedrijf Giga Storage kocht in 2023 een gedeelte van het terrein van aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl. Niet om een herstart te maken maar de stroomaansluiting was erg interessant. Giga Storage wil straks in Delfzijl een enorme batterij gaan bouwen die in de toekomst energie moet gaan opslaan. Op deze manier wordt het energienet ontlast als er een piek is in opgewekte duurzame energie.

Rhino batterij

De nieuwe eigenaar wil niet zeggen hoeveel ze betaald hebben voor de overname. We dat dat honderden miljoenen euro’s gaan investeren in de mega batterij. Giga Storage nam in 2020 de Rhino batterij in gebruik. Deze energieopslag in Almere staat naast het windmolenpark Neushoorntocht en is 12 Megawatt groot. De opslag in Delfzijl zal veel groter worden.

Smart Home

Slimme verlichting
Zelfvoorzienend huis
Soorten thuisbatterijen
Dynamic Load Balancing
Fase-1, fase-2 of fase-3 laadpaal