Subsidie thuisbatterij

euro biljetten

Subsidie thuisbatterij

Er is nog steeds geen subsidie voor thuisbatterijen en ook geen uitzicht wanneer wel. De politiek en deskundigen twijfelen over de kosten, het nut en de alternatieven zoals een buurtbatterij. Onze buurlanden hebben geen salderingsregeling en hierdoor zijn thuisbatterijen in Duitsland en België wel populair. In 2026 wordt begonnen met de afbouw van de salderingsregeling in Nederland. Multinationals zoals Tesla, Mercedes-Benz en Siemens zetten vol in op modulaire energieopslag voor ondernemingen.

Zelfvoorzienend

Een thuisbatterij is niet goedkoop maar heeft wel degelijk voordelen. Zelfvoorzienend wonen is een belangrijke reden om een thuisaccu aan te schaffen. In combinatie met zonnepanelen kan het mogelijk zijn om zelfvoorzienend te zijn met elektriciteit. Ook in de wintermaanden leveren zonnepanelen nog wat stroom op. In geval van een calamiteit of een noodgeval heeft men dan de beschikking over stroom.

België

In het Vlaams Gewest bestond het systeem van de Vlaamse Overheid waarbij particulieren een premie konden ontvangen voor de installatie van een thuisbatterij. Het exacte bedrag van deze premie kon variëren en was afhankelijk van het vermogen van de batterij en het soort installatie. Het maximumbedrag was 850 euro. De subsidieregeling in België is echter stopgezet per 1 april 2023. De Belgische overheid verstrekt nog wel premies voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Duitsland

In Duitsland is er een landelijke regeling genaamd “KfW-programma” (Kreditanstalt für Wiederaufbau) dat leningen en subsidies biedt voor de aanschaf van energieopslagsystemen, inclusief thuisbatterijen. Het exacte subsidiebedrag kan variëren afhankelijk van de grootte van de batterij en andere criteria. Ook de afzonderlijke deelstaten hebben subsidieregelingen. Subsidie voor een thuisbatterij is kansrijk als er tegelijk zonnepanelen worden aangelegd. Ook wordt er in Duitsland subsidie verstrekt voor een laadpaal thuis.

ThuisBatterij

Soorten thuisbatterijen
Enphase
SMA Solar Technology
Sessy
Mercedes-Benz Energy Storage
Mega batterij